Buitenplaats Vreedenhorst zoekt vrijwilligers

Buitenplaats Vreedenhorst te Vreeland is een prachtige buitenplaats gelegen aan de Vecht bij het mooie plaatsje Vreeland.

In het programma Liefdewerk Oud Papier van afgelopen zaterdagmiddag was te gast Kees Beelaerts van Blokland, hovenier en bewoner van de buitenplaats Vreedenhorst te Vreedenhorst.

Kees is er opgegroeid en woont nu op de buitenplaats. Het huis is een wit gepleisterd huis met tuin en een boomgaard. Er zijn aanwijzingen gevonden, dat er een nog ouder huis is geweest. In de kelder zijn muren en oude voorwerpen gevonden van een ouder tijdstip. Het huis en de tuinen zijn nu rijksmonument. Kees vertelde dat het oudste gedeelte van het huis rond 1650 is gebouwd. Wonen op een buitenplaats is toch wel heel erg anders dan in een gewoon huis. Het neemt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Het voortzetten van een prachtige buitenplaats brengt ook veel verplichtingen. De tuin bestond al in de middeleeuwen. Dat vergt een specifiek onderhoud. Er is ook een boomgaard, de appels worden geplukt, geperst en de flesjes sap verkocht.

De tuin en boomgaarden hebben onderhoud nodig, dat wordt gedaan door de hulp van vrijwilligers. Vrijwilligers die de schoonheid van een middeleeuws aangelegde tuin als een uitdaging zien. Je mag niet zomaar aan de slag gaan, je wordt opgeleid door Kees. Er worden ook rondleidingen op de buitenplaats verzorgd.

Je kunt je aanmelden als vrijwilliger: info@vreedenhorst.nl.

Bron: RTV Stichtse Vecht