Tussen Vecht en Eem

Buitenplaats Vreedenhorst aan de Bergseweg in Vreeland kent een lange historie. Al op de oudste kaart van de Vechtstreek uit circa 1500 staat bebouwing op deze plek aangegeven. Het voorste deel van het huis dateert grotendeels uit 1650, maar de kelders waren toen al verzakt. De drie generaties Beelaerts van Blokland die sinds 1956 op het terrein wonen, zijn verreweg de langstzittende bewoners. Vanaf de achttiende eeuw is er meer bekend over de bewoners en in die afgelopen 250 jaar is het huis wel 29 keer verkocht. Gemiddeld was het dus zo’n tien jaar in handen van dezelfde eigenaar (iets wat overigens heel gewoon was voor de buitenplaatsen aan de Vecht). Bijzonder is dat Vreedenhorst een van de weinige buitenplaatsen is die nog een vrijwel compleet ensemble vormen van huis, koetshuis en boerderij.

Lees hier het hele verhaal op de site van Tussen Vecht en Eem vanaf pagina 115 >